El coratge dels professionals del camp social i educatiu

 [lang_ca]

La individualització de les formes de vida de l’època actual és a la base dels malestars socials, sigui per les insatisfaccions que produeix el materialisme, sigui perquè vivim sotmesos a un sistema social i econòmic que ens subjecta a una existència precària viscuda en soledat. Per a fer front a aquest «ésser precari» que ofega les nostres vides, s’ha desenvolupat una cultura terapèutica (des de la psicologia positiva a la medicalització de l’existència) que corre el risc d’estendre’s als professionals del camp social. Hi ha, però, alternatives en l’acció social i educativa sempre i quan aquests professionals siguem capaços d’interrogar-nos per les finalitats de la nostra funció social, deixant-nos interpel·lar per un compromís (polític) que afecti les nostres vides i les nostres pràctiques professionals. Només cal una mica de coratge i posar-se a treballar amb els altres, generant xarxes professionals i comunitàries capaces de fer front al desencant.

Jordi Solé Blanch

Professor del grau d’Educació Social dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC

[/lang_ca]

[lang_es]

La individualización de las formas de vida de la época actual está en la base de los malestares sociales, sea por las insatisfacciones que produce el materialismo, sea porque vivimos sometidos a un sistema social y económico que nos sujeta a una existencia precaria vivida en soledad. Para hacer frente a este «ser precario» que ahoga nuestras vidas, se ha desarrollado una cultura terapéutica (desde la psicología positiva a la medicalización de la existencia) que corre el riesgo de extenderse a los profesionales del campo social. Hay, pero, alternativas en la acción social y educativa siempre y cuando estos profesionales seamos capaces de interrogarnos por las finalidades de nuestra función social, dejándonos interpelar por un compromiso (político) que afecte nuestras vidas y nuestras prácticas profesionales. Sólo hace falta un poco de coraje y ponerse a trabajar con los otros, generando redes profesionales y comunitarias capaces de hacer frente al desencanto.

Jordi Solé Blanch

Profesor del grado de Educación Social de los Estudios de Psicología y Ciencias de la Educación de la UOC

[/lang_es]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>