[lang_ca]
Dani Juliá és educador social, Postgrau en intervenció estratègica en resolució de conflictes per la UOC, Curs de direcció i gestió d’ONLs 3CREIX.CAT (Pere Tarres), actualment és director de l’associació REIR. També supervisa altres entitats socials a nivell tècnic, de captació de recursos i de comunicació interna i externa, col·labora amb diferents plataformes socials i grups empresarials com referent d’emprenedoria social i és part de l’equip de marketing i comunicació per entitats socials de l’agencia de comunicació AGS.
A nivell educatiu és docent del Màster Internacional d’Emprenedoria Social i Coneixement del Territori de l’UVic i docent per entitats del Tercer Sector en materies de comunicació, disseny tècnic de projectes i captació de recursos a OCA Formació.
Vaig conèixer al Dani Juliá ja fa un temps, gràcies a la xarxa social… i malgrat no haver trobat encara l’oportunitat per desvirtualitzar-nos, molts han estat els moments que Dani m’ha prestat la seva ajuda, els seus consells, o simplement els seus moments per gaudir d’alguna que altra conversació interessant…
Ja fa dies, li vaig comentar la possibilitat de realitzar-le aquesta #edusoentrevista, i de seguida va mostrar el seu interés en participar d’aquest projecte per tal de visualitzar, un poc més, la figura de l’educador/a social… Moltes gràcies Dani pel temps emprat en aquest projecte!
Com sempre, espere que siga del vostre interés!!
- Qui eres? A què et dediques? On fas feina?
Sóc en Dani Juliá, responsable a nivell tècnic de l’Associació Recursos Educatius per la Infància en Risc (REIR), i principalment la meva feina és la creació i supervisió de projectes socials i la comunicació i captació de fons.
- Quants anys portes professionalment en l’educació social?
Al juny va fer 14 anys com professional contractat, però fa 21 anys que estic al mon social com voluntari.
- Per què vares estudiar Educació Social? Optaves a altres alternatives?
No vaig estudiar educació social, a Cadiz no hi havia educació social i treball social era poc conegut, vaig estudiar Història però sempre he treballat al mon social i després, ja fent d’educador vaig decidir formar-me específicament per portar a terme la nostra tasca.
- Què o qui ha fet que et dediques a l’educació social? Perquè segueixes enganxat a l’educació social després de tants anys?
Va fer que em dediques a això, la meva escola, Salesianos, on vaig conèixer l’esperit salesià, el temps lleure i l’educació social. Altra 50% son els valors que em va transmetre els meus pares. Estic enganxat des de que vaig començar fa 21 anys com voluntari…la meva passió (a part de la meva família, sobretot el meu fill) i la meva vocació es aquest mon, no em veig en un altre lloc.
- En què consisteixen els teus treballs?
He fet de tot, vaig començar a la Barceloneta com educador infantil, vaig seguir d’educador de carrer, després vaig ser educador a un CRAE, director d’un CRAE i després vam crear REIR i vaig portar la direcció de l’entitat. Soc molt actiu i quan tinc una part de feina ja controlada la derivo i començo amb nous reptes. Ara captació de recursos i comunicació.
- Podries qualificar el teu treball? Com ho valores?
Ara no faig una feina educadora 100% faig molta gestió, tant a nivell comunicació i captació com quan faig supervisió i disseny tècnic. Per mi es una passió i ho valoro molt positivament. Actualment assesoro també a altres projectes, entitats i emprenedors socials en temes de captació i comunicació i formo part de moltes projectes de creació de sinergies, gestió de campanyes de comunicació social etc…crec que es una feina necessària, i que es molt important donar visibilitat al que fem les entitats i els professionals. Per una altra banda la supervisió tècnica es molt positiva, algú de fora que miri des de la distancia que dona no estar el dia a dia dins del teu projectes i analitzi als projectes i professionals es molt ric.
- Quina part és la que més et motiva? I quina la que menys?
El repte, em motiva molt el repte, el conscienciar i el fer veure a la societat propera que hi ha gent que esta en risc d’exclusió i que es relacionem amb ells cada dia. També la lluita de molta gent per millorar a la societat i el mon en general.
El que menys em motiva…a vegades respostes, portes tancades, prejudicis….
- Què s’exigeix o què s’espera d’un professional de l’educació social?
Per mi que sigui resolutiu, que doni exemple amb el seu comportament, i que tingui implicació.
- Quina metodologia fas servir al teu dia a dia, en la teva tasca professional?
El conèixer al 100% la feina i viure-la, si no coneixes no pots transmetre, l’altra dia a una supervisió d’una entitat a la que faig aquest servei em deia el seu director que li agrada molt que amb totes les coses, projectes i entitats que porto, que quan parlo amb ells estic 100% parlant amb ells, dels seus projectes etc…quan treballo en un projecte ho visc com meu i així em sento molt mes implicat…
- La teva forma de treballar, deriva d’allò que has après acadèmicament? O és una qüestió d’aprenentatge personal?
La meva trajectòria ha sigut una mica estranya, he tingut la sort de poder tenir experiència i formació a la vegada, llavors penso que ha sigut una qüestió d’aprenentatge personal
- Desenvolupes propostes innovadores? O ja està tot predissenyat?
No hi ha res predissenyat, es el mes bonic d’aquest món, tot es pot canviar, tot es pot adaptar, pot ser que estigui gaire be tot inventat, però no vol dir que estigui predissenyat, això depèn de la teva creativitat educativa.
- Quines són les principals dificultats en l’educació social, a l’hora de desenvolupar propostes innovadores?
Moltíssimes vegades el dia a dia que fa que siguin difícils de desenvolupar, i altres vegades tampoc interessa a molta gent que ja està comoda i que podries fer treballar mes del que fan que desenvolupis noves propostes.
- Però, quins són els majors èxits aconseguits a l’emprar propostes innovadores?
Per mi el major èxit es veure com una entitat com REIR creix a pesar de la crisi cada any, amb un percentatge aprox del 8-10% de mitja des de la seva creació i que el plus de qualitat i diferencial de la nostra proposta educativa sigui la innovació, els projectes a mida i la optimització dels canals de comunicació de tots els implicats.
- Si haguessis de canviar d’àmbit, cap a quin ho faries? Perquè?
Jo vinc de la infància, i sempre estaré lligat a la infància i sobretot a la adolescència perque es la meva gran vocació, però he portat i porto projectes per gent gran, adults, àmbit social, àmbit cultural, àmbit educatiu… l’educador ha de tenir un àmbit, una experiencia, visió i formació global en tots els àmbits de cara al futur a mig termini…
- Què en penses de la incidència de les noves formes de comunicació i les xarxes socials i la seva influència en la societat?
Per mi es la clau de la visibilitat de la professió, blogs com educablog, o edusoinicis son referents en el sector, i serveixen per donar a conèixer i per fer feina de conscienciació a la societat en general. També, no es xarxes però crec que propostes com la del meu amic Sera Sánchez i la seva companyia Los Sanchez i les seves obres son comunicació que dona un “soplo de aire fresco” al mon de la comunicació…
- Es pot fer ús d’aquestes formes de comunicació i xarxes socials des de l’educació social? Com?
Es te que fer, es fa en blogs com ja he dit, educablog, edusoinicis, educadorasocialenapuros….i fan una feina molt gran però queda el crear campanyes grans de conscienciació, d’educació en valors… treballem amb aquest objectiu… en uns dies presentarem un projecte amb aquesta idea un equip d’educadors i experts en comunicació… ja us comentaré…
- Amb què et quedes fins ara de la teva experiència professional?
Em quedo amb cada dia que veus uns ulls agraïts d’algú que has fet una mica mes feliç….em quedo sobretot amb les llàgrimes del primer tutorat que vaig tenir quan va marxar del CRAE amb 18 anys i em va dir a l’orella…”no em deixaràs sol oi?”… això fa que siguis fort quan ve el mal temps….
- Quina ocasió, fet, persona, anècdota,… tens més present?
Tinc moltes, son molts anys fent acció directa i com ja he dit en altres ocasions, intento no portar-me la feina emocional a casa, però tots tenen un tros al meu cor..
- Quan et diuen, “educació social, això què és, això per a què serveix?” Què els hi contestes?
La pregunta del millón….jejejej….sempre començo amb exemples del tipus, “coneixes els centres d’acollida? Allà hi ha educadors. Al teu barri hi ha un centre obert? Allà hi ha educadors, vas a un projecte de gent gran? Allà hi ha educadors… en definitiva hi ha molts educadors que estan a la vida diaria però que nosaltres mateixos tampoc hem fet que es sàpiga…
- Arantza Rodríguez et deixava aquesta pregunta: “en termes sociològics, quin o quins han sigut els efectes perversos de la teua última intervenció innovadora?”
L’ultima intervenció innovadora va tenir efectes perversos a nivell sociològics al tenir que fer una selecció de famílies per rebre finançament directe a despeses escolars i no poder atendre a totes les demandes… ara mateix és un efecte pervers perque de manera indirecta vam deixar encara mes en risc d’exclusió a aquestes famílies i a sobre amb una comunicación inapel·lable de l’exclusió del projecte per falta de fons… però estem en el camí de que aquest efecte pervers pugui desaparèixer amb l’ampliació d’aquest recurs fins al 100% de les demandes.
- Què vols que li preguntem al proper entrevistat/da?
Et veus tota la teva vida laboral com educador/a social?
- I, per últim… algun comentari dirigit a aquells/es que estan estudiant educació social actualment?
Sou el futur, la nostra professió va sorgir de la vocació, els primers professionals van ser gent amb molta iniciativa i que va lluitar molt perquè l’educador social sigui una professió i no part d’un projecte de voluntariat. I això s’aconsegueix creient en el que fas, amb formació continua i amb esperit crític. Els que estem ara lluitem per mantenir aquesta flama però necessitem que els que esteu a punt d’entrar a caminar en aquest camí tingueu l’esperit dels primers, només aixi arribarem al reconeixement social de la nostra professió.
[/lang_ca]
[lang_es]
Dani Juliá es educador social, Posgrado en intervención estratégica en resolución de conflictos por la UOC, Curso de dirección y gestión de ONLs 3creix.cat (Pere Tarres), actualmente es director de la asociación REIR. También supervisa otras entidades sociales a nivel técnico, de captación de recursos y de comunicación interna y externa, colabora con diferentes plataformas sociales y grupos empresariales como referente de emprendeduría social y es parte del equipo de *marketing y comunicación por entidades sociales de lo agencia de comunicación AGS.
A nivel educativo es docente del Máster Internacional de Emprendeduría Social y Conocimiento del Territorio de la UVic y docente por entidades del Tercer Sector en materias de comunicación, diseño técnico de proyectos y captación de recursos en OCA Formación.
Conocí a Dani Juliá ya hace un tiempo, gracias a la red social… y a pesar de no haber encontrado todavía la oportunidad para desvirtualizarnos, muchos han sido los momentos que Dani me ha prestado su ayuda, sus consejos, o simplemente sus momentos para disfrutar de alguna que otra conversación interesante…
Ya hace días, le comenté la posibilidad de realizarle esta #edusoentrevista, y enseguida mostró su interés en participar de este proyecto para visualizar, un poco más, la figura del educador/a social… Muchas gracias Dani por el tiempo empleado en este proyecto!
Cómo siempre, espero que sea de vuestro interés!!
- Quién eres? A qué te dedicas? Dónde trabajas?
Soy Dani Juliá, responsable a nivel técnico de la Asociación Recursos Educativos por la Infancia en Riesgo (REIR), y principalmente mi trabajo es la creación y supervisión de proyectos sociales y la comunicación y captación de fondo.
- Cuántos años llevas profesionalmente en la educación social?
En junio hizo 14 años como profesional contratado, pero hace 21 años que estoy en el mundo social como voluntario.
- Por qué estudiaste Educación Social? Optabas a otras alternativas?
No estudié educación social, en Cadiz no había educación social y trabajo social era poco conocido, estudié Historia pero siempre he trabajado en el mundo social y después, ya haciendo de educador decidí formarme específicamente para llevar a cabo nuestra tarea.
- Qué o quien ha hecho que te dedicas a la educación social? Porque sigues enganchado a la educación social después de tantos años?
Hizo que me dedicas a esto, mi escuela, Salesianos, donde conocí el espíritu salesiano, el tiempo libre y la educación social. Otro 50% son los valores que me transmitieron mis padres. Estoy enganchado desde que empecé hace 21 años como voluntario… mi pasión (aparte de mi familia, sobre todo mi hijo) y mi vocación se este mundo, no me veo en otro lugar.
- En que consisten tus trabajos?
He hecho de todo, empecé en la Barceloneta como educador infantil, seguí de educador de calle, después fui educador a un CRAE, director de un CRAE y después creamos REIR y llevo la dirección de la entidad. Soy muy activo y cuando tengo una parte de trabajo ya controlado la derivo y empiezo con nuevos retos. Ahora captación de recursos y comunicación.
- Podrías calificar tu trabajo? Cómo lo valoras?
Ahora no hago un trabajo educador 100% haya mucha gestión, tanto a nivel comunicación y captación como cuando hago supervisión y diseño técnico. Para mí es una pasión y lo valoro muy positivamente. Actualmente asesoro también a otros proyectos, entidades y emprendedores sociales en temas de captación y comunicación y formo parte de muchos proyectos de creación de sinergias, gestión de campañas de comunicación social etc… creo que es un trabajo necesario, y que es muy importante dar visibilidad a lo que hacemos las entidades y los profesionales. Por otra parte la supervisión técnica es muy positiva, alguien de fuera que mire desde la distancia que da no estar el día a día dentro de tu proyectos y analice a los proyectos y profesionales es muy rico.
- Qué parte es la que más te motiva? Y qué la que menos?
El reto, me motiva mucho el reto, el concienciar y el hacer ver a la sociedad cercana que hay gente que esta en riesgo de exclusión y que nos relacionamos con ellos cada día. También la lucha de mucha gente para mejorar a la sociedad y el mundo en general.
Lo que menos me motiva…a veces respuestas, puertas cerradas, prejuicios….
- Qué se exige o que se espera de un profesional de la educación social?
Para mí que sea resolutivo, que dé ejemplo con su comportamiento, y que tenga implicación.
- Qué metodología usas a tu día a día, en tu tarea profesional?
El conocer al 100% el trabajo y vivirla, si no conoces no puedes transmitir, el otra día en una supervisión de una entidad a la que hago este servicio me decía su director que le gusta mucho que con todas las cosas, proyectos y entidades que llevo, que cuando hablo con ellos estoy 100% hablando con ellos, de sus proyectos etc… cuando trabajo en un proyecto lo vivo como mío y así me siento mucho más implicado…
- Tu forma de trabajar, deriva de aquello que has aprendido académicamente? O es una cuestión de aprendizaje personal?
Mi trayectoria ha sido un poco extraña, he tenido la suerte de poder tener experiencia y formación a la vez, entonces pienso que ha sido una cuestión de aprendizaje personal…
- Desarrollas propuestas innovadoras? O ya está todo rediseñado?
No hay nada prediseñado, es lo más bonito de este mundo, todo se puede cambiar, todo se puede adaptar, puede ser que esté casi todo inventado, pero no quiere decir que esté prediseñado, esto depende de tu creatividad educativa.
- Cuáles son las principales dificultades en la educación social, a la hora de desarrollar propuestas innovadoras?
Muchísimas veces el día a día que hace que sean difíciles de desarrollar, y otras veces tampoco interesa a mucha gente que ya está cómoda y que podrías hacer trabajar más de lo que hacen que desarrolles nuevas propuestas.
- Pero, cuáles son los mayores éxitos conseguidos al emplear propuestas innovadoras?
Para mí el mayor éxito es ver como una entidad como REIR crece a pesar de la crisis cada año, con un porcentaje aprox del 8-10% de media desde su creación y que el plus de calidad y diferencial de nuestra propuesta educativa sea la innovación, los proyectos a medida y la optimización de los canales de comunicación de todos los implicados.
- Si tuvieras que cambiar de ámbito, hacia cuál lo harías? Porqué?
Yo vengo de la infancia, y siempre estaré ligado a la infancia y sobre todo a la adolescencia porque es mi gran vocación, pero he llevado y llevo proyectos para gente mayor, adultos, ámbito social, ámbito cultural, ámbito educativo… el educador tiene que tener un ámbito, una experiencia, visión y formación global en todos los ámbitos de cara al futuro a medio plazo…
- Qué piensas de la incidencia de las nuevas formas de comunicación y las redes sociales y su influencia en la sociedad?
Para mí son la clave de la visibilidad de la profesión, blogs como educablog, o edusoinicis son referentes en el sector, y sirven para dar a conocer y para hacer trabajo de concienciación a la sociedad en general. También, no son redes pero creo que propuestas como la de mi amigo Sera Sánchez y su compañía Los Sánchez y sus obras son comunicación que dan un “soplo de aire fresco” al mundo de la comunicación…
- Se puede hacer uso de estas formas de comunicación y redes sociales desde la educación social? Cómo?
Se tiene que hacer, se hace en blogs como ya he dicho, educablog, edusoinicis, educadorasocialenapuros…. y hacen un trabajo muy grande pero queda el crear campañas grandes de concienciación, de educación en valores… trabajamos con este objetivo… en unos días presentaremos un proyecto con esta idea un equipo de educadores y expertos en comunicación… ya os comentaré…
- Con que te quedas hasta ahora de tu experiencia profesional?
Me quedo con cada día que ves unos ojos agradecidos de alguien que has hecho un poco mes feliz….me quedo sobre todo con las lágrimas del primer tutorizado que tuve cuando marchó del CRAE con 18 años y me dijo a la oreja…”no me dejarás solo, no?”… esto hace que seas fuerte cuando viene el mal tiempo….
- Qué ocasión, hecho, persona, anécdota,… tienes más presente?
Tengo muchas, son muchos años haciendo acción directa y como ya he dicho en otras ocasiones, intento no traerme el trabajo emocional a casa, pero todos tienen un trozo en mi corazón..
- Cuando te dicen, “educación social, esto qué es, esto para que sirve?” Qué les contestas?
La pregunta del millón…. jejejeje…. siempre empiezo con ejemplos del tipo, “conoces los centros de acogida? Allá hay educadores. En tu barrio hay un centro abierto? Allá hay educadores, vas a un proyecto de gente mayor? Allá hay educadores… en definitiva hay muchos educadores que están a la vida diaria pero que nosotros mismos tampoco hemos hecho que se sepa…
- Arantza Rodríguez te dejaba esta pregunta: “en términos sociológicos, cuál o cuáles han sido los efectos perversos de tu última intervención innovadora?”
La ultima intervención innovadora tuvo efectos perversos a nivel sociológicos al tener que hacer una selección de familias para recibir financiación directa a gastos escolares y no poder atender a todas las demandas… ahora mismo es un efecto perverso porque de manera indirecta dejamos todavía más en riesgo de exclusión a estas familias y encima con una comunicación inapelable de la exclusión del proyecto por falta de fondo… pero estamos en el camino de que este efecto perverso pueda desaparecer con la ampliación de este recurso hasta el 100% de las demandas.
- Qué quieres que le preguntamos al próximo entrevistado/a?
Te ves toda tu vida laboral como educador/a social?
- Y, por último… algún comentario dirigido a aquellos/as que están estudiando educación social actualmente?
Sois el futuro, nuestra profesión surgió de la vocación, los primeros profesionales fueron gente con mucha iniciativa y que luchó mucho porque el educador social sea una profesión y no parte de un proyecto de voluntariado. Y esto se consigue creyendo en el que haces, con formación continúa y con espíritu crítico. Los que estamos ahora luchamos para mantener esta llama pero necesitamos que los que estáis a punto de entrar a andar en este camino tengáis el espíritu de los primeros, sólo así llegaremos al reconocimiento social de nuestra profesión.
[/lang_es]