[lang_ca] Edusoentrevista amb Daniel Juliá [/lang_ca] [lang_es] Edusoentrevista con Daniel Juliá [/lang_es]

[lang_ca]

Tal i com havia anunciat per facebook, des d’Edusoinicis continuem la nostra activitat per tal de dotar de major visibilitat l’educació social, així com la figura de l’educador/a social.

En aquest cas, ací vos deixe la vintè seisena edusoentrevista… Ja en van 26!!!

En aquesta ocasió parlem amb Daniel Julià, educador social i director de l’associació REIR.

Es tracta d’una #edusoentrevista realitzada per correu electrònic que es va anar gestionant des de fa una setmana… Des d’ací donar-li les gràcies per la seva participació en aquesta edusoentrevista, i, com sempre, espere que siga del vostre interès…

[/lang_ca]

[lang_es]

Tal y cómo había anunciado por facebook, desde Edusoinicis continuamos nuestra actividad, para ofrecer mayor visibilidad a la educación social, así como a la figura del educador/a social…

En este caso, aquí os dejo la vigésimo sexta edusoentrevista… Ya van 26!!!

En esta ocasión hablamos con Daniel Julià, educador social y director de la asociación REIR.

Se trata de una #edusoentrevista realizada por correo electrónico que se fue gestionando hace una semana… Desde aquí darle las gracias por su participación en esta edusoentrevista, y, como siempre, espero que sea de vuestro interés…

[/lang_es]

Daniel Juliá.

26_DaniJulia[lang_ca]

Dani Juliá és educador social, Postgrau en intervenció estratègica en resolució de conflictes per la UOC, Curs de direcció i gestió d’ONLs 3CREIX.CAT (Pere Tarres), actualment és director de l’associació REIR. També supervisa altres entitats socials a nivell tècnic, de captació de recursos i de comunicació interna i externa, col·labora amb diferents plataformes socials i grups empresarials com referent d’emprenedoria social  i és part de l’equip de marketing i comunicació per entitats socials de l’agencia de comunicació AGS.

A nivell educatiu és docent del Màster Internacional d’Emprenedoria Social i Coneixement del Territori de l’UVic i docent per entitats del Tercer Sector en materies de comunicació, disseny tècnic de projectes i captació de recursos a OCA Formació.

Vaig conèixer al Dani Juliá ja fa un temps, gràcies a la xarxa social… i malgrat no haver trobat encara l’oportunitat per desvirtualitzar-nos, molts han estat els moments que Dani m’ha prestat la seva ajuda, els seus consells, o simplement els seus moments per gaudir d’alguna que altra conversació interessant…

Ja fa dies, li vaig comentar la possibilitat de realitzar-le aquesta #edusoentrevista, i de seguida va mostrar el seu interés en participar d’aquest projecte per tal de visualitzar, un poc més, la figura de l’educador/a social… Moltes gràcies Dani pel temps emprat en aquest projecte!

Com sempre, espere que siga del vostre interés!!

 • Qui eres? A què et dediques? On fas feina?

Sóc en Dani Juliá, responsable a nivell tècnic de l’Associació Recursos Educatius per la Infància en Risc (REIR), i principalment la meva feina és la creació i supervisió de projectes socials i la comunicació i captació de fons.

 • Quants anys portes professionalment en l’educació social?

Al juny va fer 14 anys com professional contractat, però fa 21 anys que estic al mon social com voluntari.

 • Per què vares estudiar Educació Social? Optaves a altres alternatives?

No vaig estudiar educació social, a Cadiz no hi havia educació social i treball social era poc conegut, vaig estudiar Història però sempre he treballat al mon social i després, ja fent d’educador vaig decidir formar-me específicament per portar a terme la nostra tasca.

 • Què o qui ha fet que et dediques a l’educació social? Perquè segueixes enganxat a l’educació social després de tants anys?

Va fer que em dediques a això, la meva escola, Salesianos, on vaig conèixer l’esperit salesià, el temps lleure i l’educació social. Altra 50% son els valors que em va transmetre els meus pares. Estic enganxat des de que vaig començar fa 21 anys com voluntari…la meva passió (a part de la meva família, sobretot el meu fill) i la meva vocació es aquest mon, no em veig en un altre lloc.

 • En què consisteixen els teus treballs?

He fet de tot, vaig començar a la Barceloneta com educador infantil, vaig seguir d’educador de carrer, després vaig ser educador a un CRAE, director d’un CRAE i després vam crear REIR i vaig portar la direcció de l’entitat. Soc molt actiu i quan tinc una part de feina ja controlada la derivo i començo amb nous reptes. Ara captació de recursos i comunicació.

 • Podries qualificar el teu treball? Com ho valores?

Ara no faig una feina educadora 100% faig molta gestió, tant a nivell comunicació i captació com quan faig supervisió i disseny tècnic. Per mi es una passió i ho valoro molt positivament. Actualment assesoro també a altres projectes, entitats i emprenedors socials en temes de captació i comunicació i formo part de moltes projectes de creació de sinergies, gestió de campanyes de comunicació social etc…crec que es una feina necessària, i que es molt important donar visibilitat al que fem les entitats i els professionals. Per una altra banda la supervisió tècnica es molt positiva, algú de fora que miri des de la distancia que dona no estar el dia a dia dins del teu projectes i analitzi als projectes i professionals es molt ric.

 • Quina part és la que més et motiva? I quina la que menys?

El repte, em motiva molt el repte, el conscienciar i el fer veure a la societat propera que hi ha gent que esta en risc d’exclusió i que es relacionem amb ells cada dia. També la lluita de molta gent per millorar a la societat i el mon en general.

El que menys em motiva…a vegades respostes, portes tancades, prejudicis….

 • Què s’exigeix o què s’espera d’un professional de l’educació social?

Per mi que sigui resolutiu, que doni exemple amb el seu comportament, i que tingui implicació.

 • Quina metodologia fas servir al teu dia a dia, en la teva tasca professional?

El conèixer al 100% la feina i viure-la, si no coneixes no pots transmetre, l’altra dia a una supervisió d’una entitat a la que faig aquest servei em deia el seu director que li agrada molt que amb totes les coses, projectes i entitats que porto, que quan parlo amb ells estic 100% parlant amb ells, dels seus projectes etc…quan treballo en un projecte ho visc com meu i així em sento molt mes implicat…

 • La teva forma de treballar, deriva d’allò que has après acadèmicament? O és una qüestió d’aprenentatge personal?

La meva trajectòria ha sigut una mica estranya, he tingut la sort de poder tenir experiència i formació a la vegada, llavors penso que ha sigut una qüestió d’aprenentatge personal

 • Desenvolupes propostes innovadores? O ja està tot predissenyat?

No hi ha res predissenyat, es el mes bonic d’aquest món, tot es pot canviar, tot es pot adaptar, pot ser que estigui gaire be tot inventat, però no vol dir que estigui predissenyat, això depèn de la teva creativitat educativa.

 • Quines són les principals dificultats en l’educació social, a l’hora de desenvolupar propostes innovadores?

Moltíssimes vegades el dia a dia que fa que siguin difícils de desenvolupar, i altres vegades tampoc interessa a molta gent que ja està comoda i  que podries fer treballar mes del que fan que desenvolupis noves propostes.

 • Però, quins són els majors èxits aconseguits a l’emprar propostes innovadores?

Per mi el major èxit es veure com una entitat com REIR creix a pesar de la crisi cada any, amb un percentatge aprox del 8-10% de mitja des de la seva creació i que el plus de qualitat i diferencial de la nostra proposta educativa sigui la innovació, els projectes a mida i la optimització dels canals de comunicació de tots els implicats.

 • Si haguessis de canviar d’àmbit, cap a quin ho faries? Perquè?

Jo vinc de la infància, i sempre estaré lligat a la infància i sobretot a la adolescència perque es la meva gran vocació, però he portat i porto projectes per gent gran, adults, àmbit social, àmbit cultural, àmbit educatiu… l’educador ha de tenir un àmbit, una experiencia, visió i formació global en tots els àmbits de cara al futur a mig termini…

 • Què en penses de la incidència de les noves formes de comunicació i les xarxes socials i la seva influència en la societat?

Per mi es la clau de la visibilitat de la professió, blogs com educablog, o edusoinicis son referents en el sector, i serveixen per donar a conèixer i per fer feina de conscienciació a la societat en general. També, no es xarxes però crec que propostes com la del meu amic Sera Sánchez i la seva companyia Los Sanchez i les seves obres son comunicació que dona un “soplo de aire fresco” al mon de la comunicació…

 • Es pot fer ús d’aquestes formes de comunicació i xarxes socials des de l’educació social? Com?

Es te que fer, es fa en blogs com ja he dit, educablog, edusoinicis, educadorasocialenapuros….i fan una feina molt gran però queda el crear campanyes grans de conscienciació, d’educació en valors… treballem amb aquest objectiu… en uns dies presentarem un projecte amb aquesta idea un equip d’educadors i experts en comunicació… ja us comentaré…

 • Amb què et quedes fins ara de la teva experiència professional?

Em quedo amb cada dia que veus uns ulls agraïts d’algú que has fet una mica mes feliç….em quedo sobretot amb les llàgrimes del primer tutorat que vaig tenir quan va marxar del CRAE amb 18 anys i em va dir a l’orella…”no em deixaràs sol oi?”… això fa que siguis fort quan ve el mal temps….

 • Quina ocasió, fet, persona, anècdota,… tens més present?

Tinc moltes, son molts anys fent acció directa i com ja he dit en altres ocasions, intento no portar-me la feina emocional a casa, però tots tenen un tros al meu cor..

 • Quan et diuen, “educació social, això què és, això per a què serveix?” Què els hi contestes?

La pregunta del millón….jejejej….sempre començo amb exemples del tipus, “coneixes els centres d’acollida? Allà hi ha educadors. Al teu barri hi ha un centre obert? Allà hi ha educadors, vas a un projecte de gent gran? Allà hi ha educadors… en definitiva hi ha molts educadors que estan a la vida diaria però que nosaltres mateixos tampoc hem fet que es sàpiga…

 • Arantza Rodríguez et deixava aquesta pregunta: “en termes sociològics, quin o quins han sigut els efectes perversos de la teua última intervenció innovadora?”

L’ultima intervenció innovadora va tenir efectes perversos a nivell sociològics al tenir que fer una selecció de famílies per rebre finançament directe a despeses escolars i no poder atendre a totes les demandes… ara mateix és un efecte pervers perque de manera indirecta vam deixar encara mes en risc d’exclusió a aquestes famílies i a sobre amb una comunicación inapel·lable de l’exclusió del projecte per falta de fons… però estem en el camí de que aquest efecte pervers pugui desaparèixer amb l’ampliació d’aquest recurs fins al 100% de les demandes.

 • Què vols que li preguntem al proper entrevistat/da?

Et veus tota la teva vida laboral com educador/a social?

 • I, per últim… algun comentari dirigit a aquells/es que estan estudiant educació social actualment?

Sou el futur, la nostra professió va sorgir de la vocació, els primers professionals van ser gent amb molta iniciativa i que va lluitar molt perquè l’educador social sigui una professió i no part d’un projecte de voluntariat. I això s’aconsegueix creient en el que fas, amb formació continua i amb esperit crític. Els que estem ara lluitem per mantenir aquesta flama però necessitem que els que esteu a punt d’entrar a caminar en aquest camí tingueu l’esperit dels primers, només aixi arribarem al reconeixement social de la nostra professió.

[/lang_ca]

[lang_es]

Dani Juliá es educador social, Posgrado en intervención estratégica en resolución de conflictos por la UOC, Curso de dirección y gestión de ONLs 3creix.cat (Pere Tarres), actualmente es director de la asociación REIR. También supervisa otras entidades sociales a nivel técnico, de captación de recursos y de comunicación interna y externa, colabora con diferentes plataformas sociales y grupos empresariales como referente de emprendeduría social y es parte del equipo de *marketing y comunicación por entidades sociales de lo agencia de comunicación AGS.

A nivel educativo es docente del Máster Internacional de Emprendeduría Social y Conocimiento del Territorio de la UVic y docente por entidades del Tercer Sector en materias de comunicación, diseño técnico de proyectos y captación de recursos en OCA Formación.

Conocí a Dani Juliá ya hace un tiempo, gracias a la red social… y a pesar de no haber encontrado todavía la oportunidad para desvirtualizarnos, muchos han sido los momentos que Dani me ha prestado su ayuda, sus consejos, o simplemente sus momentos para disfrutar de alguna que otra conversación interesante…

Ya hace días, le comenté la posibilidad de realizarle esta #edusoentrevista, y enseguida mostró su interés en participar de este proyecto para visualizar, un poco más, la figura del educador/a social… Muchas gracias Dani por el tiempo empleado en este proyecto!

Cómo siempre, espero que sea de vuestro interés!!

 • Quién eres? A qué te dedicas? Dónde trabajas?

Soy Dani Juliá, responsable a nivel técnico de la Asociación Recursos Educativos por la Infancia en Riesgo (REIR), y principalmente mi trabajo es la creación y supervisión de proyectos sociales y la comunicación y captación de fondo.

 • Cuántos años llevas profesionalmente en la educación social?

En junio hizo 14 años como profesional contratado, pero hace 21 años que estoy en el mundo social como voluntario. 

 • Por qué estudiaste Educación Social? Optabas a otras alternativas?

No estudié educación social, en Cadiz no había educación social y trabajo social era poco conocido, estudié Historia pero siempre he trabajado en el mundo social y después, ya haciendo de educador decidí formarme específicamente para llevar a cabo nuestra tarea.

 • Qué o quien ha hecho que te dedicas a la educación social? Porque sigues enganchado a la educación social después de tantos años?

Hizo que me dedicas a esto, mi escuela, Salesianos, donde conocí el espíritu salesiano, el tiempo libre y la educación social. Otro 50% son los valores que me transmitieron mis padres. Estoy enganchado desde que empecé hace 21 años como voluntario… mi pasión (aparte de mi familia, sobre todo mi hijo) y mi vocación se este mundo, no me veo en otro lugar.

 • En que consisten tus trabajos?

He hecho de todo, empecé en la Barceloneta como educador infantil, seguí de educador de calle, después fui educador a un CRAE, director de un CRAE y después creamos REIR y llevo la dirección de la entidad. Soy muy activo y cuando tengo una parte de trabajo ya controlado la derivo y empiezo con nuevos retos. Ahora captación de recursos y comunicación.

 • Podrías calificar tu trabajo? Cómo lo valoras?

Ahora no hago un trabajo educador 100% haya mucha gestión, tanto a nivel comunicación y captación como cuando hago supervisión y diseño técnico. Para mí es una pasión y lo valoro muy positivamente. Actualmente asesoro también a otros proyectos, entidades y emprendedores sociales en temas de captación y comunicación y formo parte de muchos proyectos de creación de sinergias, gestión de campañas de comunicación social etc… creo que es un trabajo necesario, y que es muy importante dar visibilidad a lo que hacemos las entidades y los profesionales. Por otra parte la supervisión técnica es muy positiva, alguien de fuera que mire desde la distancia que da no estar el día a día dentro de tu proyectos y analice a los proyectos y profesionales es muy rico.

 • Qué parte es la que más te motiva? Y qué la que menos?

El reto, me motiva mucho el reto, el concienciar y el hacer ver a la sociedad cercana que hay gente que esta en riesgo de exclusión y que nos relacionamos con ellos cada día. También la lucha de mucha gente para mejorar a la sociedad y el mundo en general.

Lo que menos me motiva…a veces respuestas, puertas cerradas, prejuicios….

 • Qué se exige o que se espera de un profesional de la educación social?

Para mí que sea resolutivo, que dé ejemplo con su comportamiento, y que tenga implicación.

 • Qué metodología usas a tu día a día, en tu tarea profesional?

El conocer al 100% el trabajo y vivirla, si no conoces no puedes transmitir, el otra día en una supervisión de una entidad a la que hago este servicio me decía su director que le gusta mucho que con todas las cosas, proyectos y entidades que llevo, que cuando hablo con ellos estoy 100% hablando con ellos, de sus proyectos etc… cuando trabajo en un proyecto lo vivo como mío y así me siento mucho más implicado…

 • Tu forma de trabajar, deriva de aquello que has aprendido académicamente? O es una cuestión de aprendizaje personal?

Mi trayectoria ha sido un poco extraña, he tenido la suerte de poder tener experiencia y formación a la vez, entonces pienso que ha sido una cuestión de aprendizaje personal…

 • Desarrollas propuestas innovadoras? O ya está todo rediseñado?

No hay nada prediseñado, es lo más bonito de este mundo, todo se puede cambiar, todo se puede adaptar, puede ser que esté casi todo inventado, pero no quiere decir que esté prediseñado, esto depende de tu creatividad educativa.

 • Cuáles son las principales dificultades en la educación social, a la hora de desarrollar propuestas innovadoras?

Muchísimas veces el día a día que hace que sean difíciles de desarrollar, y otras veces tampoco interesa a mucha gente que ya está cómoda y que podrías hacer trabajar más de lo que hacen que desarrolles nuevas propuestas.

 • Pero, cuáles son los mayores éxitos conseguidos al emplear propuestas innovadoras?

Para mí el mayor éxito es ver como una entidad como REIR crece a pesar de la crisis cada año, con un porcentaje aprox del 8-10% de media desde su creación y que el plus de calidad y diferencial de nuestra propuesta educativa sea la innovación, los proyectos a medida y la optimización de los canales de comunicación de todos los implicados.

 • Si tuvieras que cambiar de ámbito, hacia cuál lo harías? Porqué?

Yo vengo de la infancia, y siempre estaré ligado a la infancia y sobre todo a la adolescencia porque es mi gran vocación, pero he llevado y llevo proyectos para gente mayor, adultos, ámbito social, ámbito cultural, ámbito educativo… el educador tiene que tener un ámbito, una experiencia, visión y formación global en todos los ámbitos de cara al futuro a medio plazo…

 • Qué piensas de la incidencia de las nuevas formas de comunicación y las redes sociales y su influencia en la sociedad?

Para mí son la clave de la visibilidad de la profesión, blogs como educablog, o edusoinicis son referentes en el sector, y sirven para dar a conocer y para hacer trabajo de concienciación a la sociedad en general. También, no son redes pero creo que propuestas como la de mi amigo Sera Sánchez y su compañía Los Sánchez y sus obras son comunicación que dan un “soplo de aire fresco” al mundo de la comunicación…

 • Se puede hacer uso de estas formas de comunicación y redes sociales desde la educación social? Cómo?

Se tiene que hacer, se hace en blogs como ya he dicho, educablog, edusoinicis, educadorasocialenapuros…. y hacen un trabajo muy grande pero queda el crear campañas grandes de concienciación, de educación en valores… trabajamos con este objetivo… en unos días presentaremos un proyecto con esta idea un equipo de educadores y expertos en comunicación… ya os comentaré…

 • Con que te quedas hasta ahora de tu experiencia profesional?

Me quedo con cada día que ves unos ojos agradecidos de alguien que has hecho un poco mes feliz….me quedo sobre todo con las lágrimas del primer tutorizado que tuve cuando marchó del CRAE con 18 años y me dijo a la oreja…”no me dejarás solo, no?”… esto hace que seas fuerte cuando viene el mal tiempo….

 • Qué ocasión, hecho, persona, anécdota,… tienes más presente?

Tengo muchas, son muchos años haciendo acción directa y como ya he dicho en otras ocasiones, intento no traerme el trabajo emocional a casa, pero todos tienen un trozo en mi corazón..

 • Cuando te dicen, “educación social, esto qué es, esto para que sirve?” Qué les contestas?

La pregunta del millón…. jejejeje…. siempre empiezo con ejemplos del tipo, “conoces los centros de acogida? Allá hay educadores. En tu barrio hay un centro abierto? Allá hay educadores, vas a un proyecto de gente mayor? Allá hay educadores… en definitiva hay muchos educadores que están a la vida diaria pero que nosotros mismos tampoco hemos hecho que se sepa…

 • Arantza Rodríguez te dejaba esta pregunta: “en términos sociológicos, cuál o cuáles han sido los efectos perversos de tu última intervención innovadora?

La ultima intervención innovadora tuvo efectos perversos a nivel sociológicos al tener que hacer una selección de familias para recibir financiación directa a gastos escolares y no poder atender a todas las demandas… ahora mismo es un efecto perverso porque de manera indirecta dejamos todavía más en riesgo de exclusión a estas familias y encima con una comunicación inapelable de la exclusión del proyecto por falta de fondo… pero estamos en el camino de que este efecto perverso pueda desaparecer con la ampliación de este recurso hasta el 100% de las demandas.

 • Qué quieres que le preguntamos al próximo entrevistado/a?

Te ves toda tu vida laboral como educador/a social?

 • Y, por último… algún comentario dirigido a aquellos/as que están estudiando educación social actualmente?

Sois el futuro, nuestra profesión surgió de la vocación, los primeros profesionales fueron gente con mucha iniciativa y que luchó mucho porque el educador social sea una profesión y no parte de un proyecto de voluntariado. Y esto se consigue creyendo en el que haces, con formación continúa y con espíritu crítico. Los que estamos ahora luchamos para mantener esta llama pero necesitamos que los que estáis a punto de entrar a andar en este camino tengáis el espíritu de los primeros, sólo así llegaremos al reconocimiento social de nuestra profesión.

[/lang_es]

[lang_ca] Educació social i xarxes socials [/lang_ca] [lang_es] Educación social y redes sociales [/lang_es]

1393633_10152103650928900_313216319_n

[lang_es]

Siempre que tengo la gran oportunidad de poder decir unas palabras en público, me pasó los días anteriores reflexionando sobre qué y cómo lo quiero decir… pero, cuando me veo delante de la gente que asiste a estas charlas, siempre acabo dándome cuenta, antes de empezar a hablar, que es mucho más importante lo que ellos tengan que decir, que no el rollo que yo les pueda soltar…

Eso justo me volvió a pasar el lunes en la Semana Internacional de la Educación Social que el COEESCV celebraba en Valencia. Podríamos decir que yo, salvando grandes diferencias con aquel discurso de Francisco Umbral, también había ido a hablar de mi libro, pero… verme allí, acompañado de algunos compañeros del COEESCV, pero sobretodo, de profesores, alumnas y alumnos de educación social de la Universidad de Valencia, me replanteó rápidamente mi pequeña intervención…

Considero mucho más importante, y gratificante, que las personas que asisten a estas charlas, se vayan con más interrogantes en la cabeza de los que han podido traer previamente, y tratar de dar respuesta a esos interrogantes que traían inicialmente… De verdad, uno se va mucho más contento.

Así que aproveché esta jornada para contar muy brevemente la idea de #Edusoentrevistas, el papel que había jugado la Universitat Oberta de Catalunya, desde su editorial, en esta historia, la importancia de que las universidades no “dejaran de lado” a su alumnado en cuanto a la práctica profesional, crítica que comentaban gran parte del mismo alumnado en anteriores jornadas….

Tuve así, la gran suerte de irme con la sensación de haber participado en un gran espacio de debate, en un espacio dónde hablar de Redes Sociales y Educación Social, de los cambios necesarios que se requieren del sistema educativo, de la posibilidad o no de acceder a las aulas con nuestros smartphones, de la importancia del mundo 2.0, del trabajo en equipo y en red que ofrece internet, de la necesidad de aglutinar a todos los profesionales de la educación social en un portal, de…

Así que, al igual que hice en las jornadas, me despido de este post con la invitación a escribir, como decía mi compañera del COEESCV Esther Fabado, si, es un acto de valentía ponerse a escribir delante de un papel o de una web en blanco, pero… ¿estáis seguros qué no lo podemos hacer? porque recordar, si nosotros no escribimos desde la educación social, vendrán otras personas y lo harán desde sus perspectivas y teorías… y no entendamos mal, no se trata de que tenga nada en contra de estas otras teorías, sino que, continuo pensando que desde la Educación Social aun podemos y debemos hacer mucho más!

[/lang_es]

[lang_ca]

Sempre que tinc la gran oportunitat de poder dir unes paraules en públic, em passe els dies anteriors reflexionant sobre què i com ho vull dir… però, quan em veig davant de la gent que assisteix a aquestes xarrades, sempre acabe adonant-me, abans de començar a parlar, que és molt més important el que ells hagen de dir, que no el rotllo que jo els puga amollar…

Això just em va tornar a passar el dilluns en la Setmana Internacional de l’Educació Social que el COEESCV celebrava a València. Podríem dir que jo, salvant grans diferències amb aquell discurs de Francisco Umbral, també havia anat a parlar del meu llibre, però… veure’m allí, acompanyat d’alguns companys del COEESCV, però sobretot, de professors, i alumnes d’educació social de la Universitat de València, em va replantejar ràpidament la meva petita intervenció…

Considere molt més important, i gratificant, que les persones que assisteixen a aquestes xarrades, es vagen amb més interrogants en el cap dels quals han pogut portar prèviament, i tractar de donar resposta a aquests interrogants que portaven inicialment… De debò, un es va molt més content.

Així que vaig aprofitar aquesta jornada per a explicar molt breument la idea d’#Edusoentrevistas, el paper que havia jugat la Universitat Oberta de Catalunya, des de la seva editorial, en aquesta història, la importància que les universitats no “deixaren de costat” al seu alumnat quant a la pràctica professional, crítica que comentaven gran part del mateix alumnat en anteriors jornades….

Vaig tenir així, la gran sort d’anar-me amb la sensació d’haver participat en un gran espai de debat, en un espai on parlar de Xarxes Socials i Educació Social, dels canvis necessaris que es requereixen del sistema educatiu, de la possibilitat o no d’accedir a les aules amb els nostres smartphones, de la importància del món 2.0, del treball en equip i en xarxa que ofereix internet, de la necessitat d’aglutinar a tots els professionals de l’educació social en un portal, de…

Així que, igual que vaig fer en les jornades, m’acomiade d’aquest post amb la invitació a escriure, com deia la meva companya del COEESCV Esther Fabado, potser si és un acte de valentia posar-se a escriure davant d’un paper o d’una web en blanc, però… esteu segurs què no ho podem fer? perquè recordeu, si nosaltres no escrivim des de l’educació social, vindran altres persones i ho faran des de les seves perspectives i teories… i no entenguem malament, no es tracta que tinga gens en contra d’aquestes altres teories, sinó que, continue pensant que des de l’Educació Social encara podem i devem fer molt més!

[/lang_ca]

11 Nov, #Edusoentrevistas en València. #setmanaES #educaciósocial

Cartell[lang_ca]

El pròxim 11 de novembre a les 10:00 hores en la facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació de València, tindrà lloc la presentació del llibre #Edusoentrevistas de Miquel Rubio, amb motiu de la celebració de la Setmana Internacional de l’Educació Social, en un acte organitzat pel COEESCV.

La resta d’actes de la Setmana Internacional de l’Educació Social es pot consultar en la web del COEESCV.

Sinopsi #Edusoentrevistas.

Actualment no existeix debat algun sobre la importància de la inclusió de l’educació social en les xarxes socials, ja que el debat solament es centra en els beneficis o perills que comporten el seu ús. Els professionals de l’educació social poden fer ús de les mateixes per a aglutinar coneixements i experiències, romanent en continu contacte i interacció, la qual cosa els permetrà desenvolupar el seu treball de manera més efectiva. Una vegada mostrada la importància de la relació entre xarxes socials i educació social, pot ser fonamental crear una marca en internet, així com espais que pretenguen cobrir aquesta fi.

El blog «Educació social… des dels inicis» ofereix una resposta a aquesta necessitat al mateix temps que proporciona informació acadèmica del Grau d’Educació Social en la UOC, reflexions personals sobre diferents aspectes relacionats amb aquesta professió, així com un apartat destinat a arreplegar diverses veus de professionals de l’educació social per a fomentar el coneixement de la professió i generar un debat entorn de la mateixa.

En #Edusoentrevistas trobareu la veu de deu educadors i educadores socials, els deu primers que l’autor va entrevistar i va publicar en el seu blog. Gràcies a les seues veus, podem descobrir encara més respostes concretes sobre el perfil professional de l’educació social… però, no de la part teòrica d’aquest, sinó la part humana… Són deu persones que han destacat en diversos camps de l’educació social, importants per la seua trajectòria, les seues publicacions, les seues inquietuds personals… totes elles amb el nexe en comú d’una gran dedicació, la seua curiositat per a trobar nous camins i pel seu valor humà.

Aquesta publicació no solament podrà interessar a educadors i educadores socials, sinó que també podrà ser d’interès general atès que, si recordem, l’educació social és un dret innegociable per a promocionar el fet cultural i educatiu.

Esperem poder compartir l’acte amb la vostra assistència.

[/lang_ca]

[lang_es]

El próximo 11 de noviembre a las 10:00 horas en la facultad de Filosofía y Ciencias de la Educación de Valencia tendrá lugar la presentación del libro #Edusoentrevistas de Miquel Rubio Domínguez, con motivo de la celebración de la Semana Internacional de la Educación Social, en un acto organizado por el COEESCV.

El resto de actos de la Semana Internacional de la Educación Social se pueden encontrar en la web del COEESCV.

Sinopsis #Edusoentrevistas.

Actualmente no existe debate alguno sobre la importancia de la inclusión de la educación social en las redes sociales, ya que el debate solo se centra en los beneficios o peligros que conllevan su uso. Los profesionales de la educación social pueden hacer uso de las mismas para aglutinar conocimientos y  experiencias, permaneciendo en continuo contacto e interacción, lo que les permitirá desarrollar su trabajo de manera más efectiva. Una vez mostrada la importancia de la relación entre redes sociales y educación social, puede ser fundamental crear una marca en internet, así como espacios que pretendan cubrir este fin.

El blog «Educació social… des dels inicis» ofrece una respuesta a esta necesidad al tiempo que proporciona información académica del Grado de Educación Social en la UOC, reflexiones personales sobre diferentes aspectos relacionados con dicha profesión, así como un apartado destinado a recoger diversas voces de profesionales de la educación social para fomentar el conocimiento de la profesión y generar un debate en torno a la misma.

En #Edusoentrevistas encontraréis la voz de diez educadores y educadoras sociales, los diez primeros que el autor entrevistó y publicó en su blog. Gracias a sus voces, podemos descubrir todavía más respuestas concretas sobre el perfil profesional de la educación social… pero, no de la parte teórica de éste, sino la parte humana… Son diez personas que han destacado en varios campos de la educación social, importantes por su trayectoria, sus publicaciones, sus inquietudes personales… todas ellas con el nexo en común de una gran dedicación, su curiosidad para encontrar nuevos caminos y por su valor humano.

Esta publicación no sólo podrá interesar a educadores y educadoras sociales, sino que también podrá ser de interés general dado que, si recordamos, la educación social es un derecho innegociable para promocionar el hecho cultural y educativo.

Esperamos compartir el acto con vuestra asistencia.

[/lang_es]

[lang_ca] Supervisió… o com em vaig recordar de la universitat [/lang_ca] [lang_es] Supervisión… o como me acordé de la universidad [/lang_es]

[lang_es]

No sé cuánto tiempo llevo queriendo escribir este post…

Todavía no llevaba una semana en el trabajo, y la directora del Centro Abierto me estaba llamando para comentarme que tenía que ir antes al centro… debía ir por la mañana para una reunión de equipo. Nos encontraríamos en esta reunión todos los profesionales que trabajamos en el centro, desde administración hasta el último educador social (que en este caso soy yo mismo), pasando por dirección, coordinaciones,…

Era una reunión de supervisión… ¿supervisión? “¿y yo he de estar presente?” pensaba para mis adentros, “si sólo llevo aquí una semana… y voy de aula en aula, todavía sin un grupo asignado, cubriendo los parches que provocan los cambios…” “¿Qué tienen qué supervisarme?” Todo eran dudas… Hasta que más tarde, comprendí que se trataba de otro cambio más de nombres que se realizan en distintas autonomías… Reunión de supervisión, o lo que yo hasta la fecha entendía como reunión de evaluación, terapia de grupo, reunión para comprobar el estado del equipo profesional, encuentro,… Si que he de reconocer que me sorprendió (¡y positivamente!) encontrarme en aquella reunión. Una figura de un psicólogo externo al equipo, trabajó con nosotr@s, mediante diversas dinámicas, la salud del equipo… Los cambios provocados, las nuevas incorporaciones y las bajas que se habían realizado anteriores a mi llegada… Un encuentro con mis compañer@s, con quienes a pesar de ir hablando a lo largo de la semana, donde explicar cómo nos encontrábamos realmente…

Tal vez, esta reunión, hablamos más de la situación del equipo profesional en cuanto a las modificaciones que se habían producido, pero, me veía (de aquí un mes) hablando de algún caso concreto, de alguna situación concreta, y… sin quererlo, recordaba aquellos temarios en los que se nos recordaba que la profesión de la educación social es una profesión de alto riesgo ético… que los profesionales que trabajamos en y para el tema social, aquellos que trabajamos con personas, nos centramos en tratar de cambiar o ayudar a cambiar valores y tipos de vida que se consideramos perniciosos y, para llevar a cabo esta tarea, inevitablemente hay que trabajar con la moralidad de las personas. Por lo tanto, la tarea de los educadores y educadoras sociales (al igual que la de cualquiera otro profesional de la intervención social, psicoeducativa y sociosanitaria) es trabajar con personas, y por ende, para tratar de conseguir una mirada objetiva, hará falta una área intermedia entre las personas y el profesional, separación muy complicada de conseguir dado a que estas profesiones requieren de la empatía para conseguir su efectividad, puesto que, dependiendo de la intervención, habrá que aportar distancia o proximidad, seriedad o simpatía,…

Y, sin darme cuenta… me veía sonriendo por debajo del bigote, tratando de pasar desapercibido, recordando aquellos temas universitarios, dónde se nos hablaba de la importancia de no sólo trabajar con personas, sino también trabajar con los propios agentes educativos, con l@s educador@s sociales, preocupándonos por la “salud” laboral del equipo… y sin darme cuenta, seguía sonriendo mientras contaba al resto de mis compañer@s mi experiencia de estar aquí en Barcelona con ell@s, iniciando este nuevo proyecto…

[/lang_es]

[lang_ca]

No sé quant temps porte volent escriure aquest post…

Encara no portava una setmana en el treball, i la directora del Centre Obert m’estava cridant per a comentar-me que havia d’anar abans al centre… havia d’anar al matí per a una reunió d’equip. Ens trobaríem en aquesta reunió tots els professionals que treballem en el centre, des d’administració fins a l’últim educador social (que en aquest cas sóc jo mateix), passant per direcció, coordinacions,…

Era una reunió de supervisió… supervisió? “i jo he d’estar present?” pensava per a mí, “si només porte ací una setmana… i vaig d’aula en aula, encara sense un grup assignat, cobrint els pegats que provoquen els canvis…” “Què tenen què supervisar-me?” Tot eren dubtes… Fins que més tard, vaig comprendre que es tractava d’un altre canvi més de noms que es realitzen en diferents autonomies… Reunió de supervisió, o el que jo fins avui entenia com a reunió d’avaluació, teràpia de grup, reunió per a comprovar l’estat de l’equip professional, trobada,… Si que he de reconèixer que em va sorprendre (i positivament!) trobar-me en aquella reunió. Una figura d’un psicòleg extern a l’equip, va treballar amb nosaltres, mitjançant diverses dinàmiques, la salut de l’equip… Els canvis provocats, les noves incorporacions i les baixes que s’havien realitzat anteriors a la meva arribada… Una trobada amb les meves companyes i companys, on explicar com ens trobàvem realment…

Tal vegada, aquesta reunió, parlàrem més de la situació de l’equip professional quant a les modificacions que s’havien produït, però, em veia (d’ací un mes) parlant d’algun cas concret, d’alguna situació concreta, i… sense voler-ho, recordava aquells temaris en els quals se’ns recordava que la professió de l’educació social és una professió d’alt risc ètic… que els professionals que treballem en i per al tema social, aquells que treballem amb persones, ens centrem a tractar de canviar o ajudar a canviar valors i tipus de vida que es considerem perniciosos i, per a dur a terme aquesta tasca, inevitablement cal treballar amb la moralitat de les persones. Per tant, la tasca dels educadors i educadores socials (igual que la de qualsevol un altre professional de la intervenció social, psicoeducativa i sociosanitària) és treballar amb persones, i per tant, per a tractar d’aconseguir una mirada objectiva, farà falta una àrea intermèdia entre les persones i el professional, separació molt complicada d’aconseguir dau al fet que aquestes professions requereixen de l’empatia per a aconseguir la seua efectivitat, ja que, depenent de la intervenció, caldrà aportar distància o proximitat, serietat o simpatia,…

I, sense adonar-me… em veia somrient per sota del bigoti, tractant de passar desapercebut, recordant aquells temes universitaris, on se’ns parlava de la importància de no solament treballar amb persones, sinó també treballar amb els propis agents educatius, amb les educadores i educadors socials, preocupant-nos per la “salut” laboral de l’equip… i sense adonar-me, seguia somrient mentre explicava a la resta de les meves companyes i companys la meva experiència d’estar ací a Barcelona amb elles, iniciant aquest nou projecte…

[/lang_ca]